Het kantoorgebouw van Berghege is van oorsprong een negentiende-eeuws Fratershuis, dat in de jaren ’50 is uitgebreid met een bouwdeel in Bossche School-stijl. Bij de recente renovatie en uitbreiding van het pand streefde De Twee Snoeken naar een optimale ervaring van deze bijzondere historische gelaagdheid. Zo geeft het kantoor een unieke belevingswaarde aan de gebruikers. Een wandeling in en om het gebouw wordt op deze manier een tijdreis door de rijke geschiedenis van dit prachtige pand. Een geschiedenis waar De Twee Snoeken een nieuw hoofdstuk aan heeft toegevoegd.
De verschillen tussen de oorspronkelijke twee bouwstijlen vallen direct in het oog. Zowel de gevelcomposities als het materiaalgebruik zijn afwijkend. Waar het oorspronkelijke monument in zijn geheel is gekeimd in een lichtgrijze kleur is het aangebouwde Bossche School-deel opgetrokken in een grove, gelige dikformaat steen.
De manier waarop deze twee stijlen nu zijn samengebracht, zorgt voor een prachtige eenheid in het complex. Alle aangebouwde delen zijn op een herkenbare en eigentijdse manier vormgegeven. Op die manier is er een nieuwe laag toegevoegd aan het gebouw, waardoor er een bijzondere drie-eenheid ontstaat. De nieuwe kloostergang aan de patio en de glazen uitbreidingen aan de achter- en linker zijgevel zijn op een eenduidige manier opgetrokken uit ranke, brons geanodiseerde aluminium vliesgevels. De nieuwe gemetselde delen aan de achterzijde zijn in een baksteen opgetrokken die nauwelijks te onderscheiden is van de bouwdelen uit de Bossche School-tijd. Door deze in een tegelverband te metselen is het in tweede instantie toch duidelijk herkenbaar als eigentijdse toevoeging. De eenheid tussen de drie bouwstijlen wordt verder versterkt door de vormgeving, ritmes en zorgvuldige detaillering.
Deze historische gelaagdheid vormt ook voor het interieur de belangrijkste inspiratiebron. In de loop der tijd is het pand verrommeld en was de kracht en herkenbaarheid van de verschillende historische perioden verdwenen. Deze gelaagdheid is opnieuw afleesbaar gemaakt door overal in het interieur oorspronkelijke details zorgvuldig te herstellen, op sommige plekken opnieuw zichtbaar te maken en vervolgens te combineren met eigentijdse elementen en moderne voorzieningen. Het ingetogen kleurenpallet, met op de juiste plekken kleuraccenten, zorgt voor een verdere accentuering van deze oorspronkelijke elementen.
Het vernieuwde pand is in 2021 genomineerd voor de prestigieuze prijs BNA Beste Gebouw van het Jaar! Uit 108 inzendingen is het door de jury onder leiding van Alexander Pechtold verkozen tot één van de 12 beste gebouwen van Nederland.
Foto’s: Joep Jacobs
Heb je vragen over het copyright van deze afbeelding of denk je dat deze afbeelding niet de juiste toekenning heeft gekregen? Neem dan gerust contact met ons op en wij zorgen dat dit, indien nodig, wordt aangepast.
Meer informatie over de Notice and Take down procedure van Best Interiors? Klik hier.
Laat je inspireren door de mooiste woon- en tuinprojecten en stel je eigen moodboard samen – deel het met anderen en inspireer elkaar!