Bijzonder aan dit project is dat de opdrachtgever twee aangrenzende bouwpercelen had. Dat liet toe één perceel als zijtuin te benutten, waardoor de het ontwerp een heel andere belevingswaarde krijgt. Die extra ruimte gaf de vrijheid een geleidelijke overgang tussen publiek en privé te creëren, waardoor de bezoeker niet met de deur in huis valt. Na de tuinwandeling betreedt de bezoeker de woning via een overdekte inkom. Een gang schermt de verschillende vertrekken af van directe inkijk en schept zo een extra laag geborgenheid. Eenmaal in de leefruimtes onthult de woning zijn echte aard: open en luchtig dankzij grote raampartijen en een vide die een derde dimensie legt tussen de zitruimte en het bovenliggende bureau. De ramen in de zijgevel betrekken de zijtuin in deze ruimtes.
Ook voor passanten biedt de woning heel wat te ontdekken in zijn wisselwerking tussen open en gesloten geveldelen of in zijn contrasterende gevelvlakken, waarbij verticale geplaatste gevelsteen op de benedenverdieping afwisselt met horizontaal verwerkte baksteen op de verdieping. De baksteen op zich is ook bijzonder. De Duitse steen is op turf gebakken in een ringoven wat resulteert in een harde en soms imperfect gevormde bakstenen. De knobbels in het oppervlak van deze ‘misbaksels’ brengen dynamiek in het gevelbeeld. De ramen zijn ook niet netjes boven of naast elkaar uitgelijnd, maar ze vormen een compositie in het bakstenen frame, wat bijdraagt aan de markante architectuur.
Net als de architectuur van deze eengezinswoning vol verrassingen zit, biedt het interieurontwerp heel wat variatie. De inrichting laat zich typeren door een geslaagde mix van een donkere en een lichte houtsoort en natuursteen. Het materialenpallet wordt consequent in de woning doorgetrokken, van keuken tot het haardmeubel in de zithoek.
De keuze voor sterk geaderde natuursteen en houtsoorten verhogen de belevingswaarde van de interieurmaterialen. Daarbij is er een speels contrast tussen de wit geaderde natuursteen en de donkere aders in het hout.
De compositie van de verschillende interieurontwerpen is ook consequent uniform. De omkadering van het keukeneiland in de lichte houtsoort komt bijvoorbeeld terug in het tv-meubel. Wanneer de tv niet speelt, is hij visueel weggewerkt in de kastenwand. Alle meubels zijn verder visueel losgewerkt van vloer en plafond.
Hout begeleidt de bewoners ook naar de verdieping, zowel de trap als de reling zijn in hout uitgevoerd. Een dakkoepel brengt scheerlicht langs de trapgevel en op de overloop op de verdieping.
Geheel volgens de signatuur van Egide Meertens Plus architecten is de detaillering volledig uitgepuurd. Een keukenraam lijkt deel uit te maken van de kast. Die kast loopt overigens door in de aanpalende, open berging. Die krijgt zo een opwaardering tot bijkeuken. Nog een spitsvondigheid: een polyvalente ruimte is door een kamerbrede schuifwand gescheiden van de zitruimte en kan dus heel gemakkelijk in het geheel betrokken worden.
Heb je vragen over het copyright van deze afbeelding of denk je dat deze afbeelding niet de juiste toekenning heeft gekregen? Neem dan gerust contact met ons op en wij zorgen dat dit, indien nodig, wordt aangepast.
Meer informatie over de Notice and Take down procedure van Best Interiors? Klik hier.
Laat je inspireren door de mooiste woon- en tuinprojecten en stel je eigen moodboard samen – deel het met anderen en inspireer elkaar!